zaterdag 31 oktober 2020

The show must go on......

Beste lezer,

We maken een lastige tijd door allemaal. 
Covid-19 maakt ons leven erg lastig momenteel. We hebben te maken met een levensbedreigend virus, die de hele wereld bezig houdt. 

Een korte terugblik....

De school werd in maart dichtgedaan door de overheid. Binnen 24 uur zette het team van 't Schrijverke (digitaal) onderwijs op afstand op en konden alle leerlingen en ouders in contact treden met leerkrachten/school. Noodopvang op locatie Wassenbergstraat werd geregeld, waarbij er voor sommige leerkrachten een dubbeltaak op hun schouders terecht kwam. Een aantal collega's werden ziek en werkte toch vanuit thuis door. Het gehele team werkte zich een slag in de rondte om onderwijs en opvang aan de leerlingen zo goed mogelijk te realiseren. En dat is gelukt! 

Er was ook angst...bij velen.

Ondertussen werd er op de Wassenbergstraat ingepakt, uitgezocht, opgeruimd en weggegooid. De voorbereiding voor de verhuizing naar de Dries (tijdelijke locatie) moest gewoon doorgaan, want in juli moesten we verhuizen. Hoe we het deden? goeie vraag. We deden het gewoon! Niet lullen maar poetsen zeggen Brabanders en dat bleek. The show must go on....

Er moesten dagelijks veel beslissingen genomen worden en protocollen en richtlijnen veranderde wekelijks. De overheid stuurde week na week de richtlijnen bij en wij voerde ze door. Sommige zaken moesten wel doorgaan maar er werden vele eisen aan school gesteld. 

Voor de zomer konden we het tijdelijke gebouw op de Dries inrichten voor schooljaar 2020-2021. 

En dan nu....

Na de zomer moesten we starten zonder ouders, alleen met leerlingen. Dat was erg onlogisch en zeker niet zoals wij het wilde, maar wel zeer noodzakelijk. Het virus was op zijn terugkeer en liet ons geen andere keuze dan streng te handelen. Covid-19 trof ook als school ons. 

In september zagen we het aantal Covid-19 patiënten oplopen en we moesten ons voorbereiden op wat er zou komen. Maar ondertussen waren wel de vergunningen voor de nieuwbouw van de school afgegeven en ondertekenen alle partijen de overeenkomsten die nodig zijn om de nieuwe school te kunnen bouwen. The show must go on...

We praten ondertussen met het team en de leerlingen over de start van de nieuwbouw. Het is normaal dat een 'eerste steen' wordt gelegd en dat dit feestelijk wordt gedaan. We willen de leerlingen toch zo goed mogelijk te betrekken bij de bouw van hun nieuwe school, ondanks Covid-19. Ze meenemen in de ontwikkeling en bouwaspecten zoals; fundering, elektra, water, luchtzuivering en noem maar op wat leerlingen allemaal kunnen leren van zo'n nieuwbouwtraject.

Hoe kunnen we ludiek zijn en toch rekening houden met een moordend virus in deze tijd? The show must go on...

Aan tafel met alle uitvoerders maak ik dit onderwerp bespreekbaar. De eerste steenlegging; hoe gaan we dit doen? Hoe betrekken jullie, (de aannemers van iedere bedrijfstak)  vanuit jullie 'vak', de leerlingen in het bouwproces? Wat willen jullie de leerlingen leren? Hoe wil je de leerlingen misschien wel enthousiasmeren voor jullie vakgebied? Allemaal vragen die wij in deze Wij-land omgeving mee kunnen nemen omdat dit mooie kansen zijn. Kansen die we moeten benutten omdat ze voor ons liggen.

De aannemers steken de hoofden bij elkaar en besluiten voor alle leerlingen een bouwhelm te laten maken. Hiermee is in mijn ogen de eerste stap gezet (de fundering), om leerlingen door het jaar heen uit te nodigen op de bouwplaats. Gericht uit te nodigen om ze dingen te leren. 

- Hoe worden de kranen eigenlijk aangesloten? 

- Hoe wordt de elektra gelegd? 

- Wat doet de elektra? 

- Hoe wordt er gebouwd en welke keuze moeten er worden gemaakt? 

Allemaal vragen die voor de bedrijven dagelijkse kost is maar voor leerlingen een wereld van ontdekking kan worden. Ik nodig dan ook bij deze alle bedrijven nogmaals uit om de groepen 1 tot en met 8 regelmatig uit te nodigen op de bouw, om ze in de praktijk zaken van hun eigen vak te leren. Enthousiasmeer de leerlingen voor jullie vak.


Op woensdag 28 oktober vertrokken alle leerlingen samen met de Peuters van; In Het Park naar de bouwplaats. Daar zijn wethouder: Kees van Geffen en namens Optimus: Michel van den Berg, op onze uitnodiging, aanwezig om het eerste beton te storten voor de fundering van het nieuwe Schrijverke. 


De leerlingen worden ontvangen door alle betrokken aannemers en krijgen hun eigen blauwe bouwhelm. Ze mogen om de fundering gaan staan en dit bijzondere moment van dichtbij meemaken. Zij leren waarom de fundering het belangrijkste en eerste onderdeel van de bouw is. Sommige groep   8-ers waren zelfs een beetje teleurgesteld dat zij het beton niet mochten storten. Zij vonden dat zij dat zelf ook heel goed zouden kunnen! 

En zo delen we samen toch een heel klein feestmomentje met de leerlingen. 



Omroep Walraven heeft een filmrapportage gemaakt van dit moment en dat kunt u binnenkort bekijken.


Bedankt voor het lezen van de blog.

Blijf gezond!



Basisschool 't Schrijverke, Positief Samen!



2 opmerkingen:

  1. Respect voor alle betrokken partijen, en in het bijzonder het schoolteam, dat ondanks deze heftige situatie alles wordt gedaan om de school goed door te laten functioneren en in 2021 te beschikken over een prachtig nieuwe leeromgeving voor de kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zeg 'goed bezig' om iedereen bij dit mooie proces te betrekken of welke wijze dan ook. In deze tijd juist de kansen zien is een groot goed. Alle goeds verder toegewenst en blijf jullie graag volgen. Groetjes, René Lamers diaken parochie H. Johannes de Doper.

    BeantwoordenVerwijderen