woensdag 13 november 2019

Wat doe je als je wacht?

Wat doe je als je wacht?                                                        


Op Basisschool 't Schrijverke wachten we al een tijdje. We wachten op een nieuw schoolgebouw die de komende 50 jaar gedegen dienst kan doen aan onderwijs aan de Herpse kinderen.

Het proces voorafgaande aan de bouw van een nieuwe school is gestart in schooljaar 2015/2016. De gemeente Oss stelde de vraag aan school om samen met "partners" te onderzoeken of er draagvlak is voor een duurzame samenwerking. Denkende aan; kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang. Maar denk ook aan; sportclubs, verenigingen, organisaties in en om het dorp. 

Dus wij gaan enthousiast door en wachten niet af....

Aan tafel met; kinderopvang Op de Boerderij, buitenschools net, peuterwerk Oss en de Schaepskooi waren wij het snel eens; wij zouden graag en veelvuldig met elkaar willen samenwerken als het gaat om educatie en ontmoeten, maar we vonden het niet nodig daarvoor onder één dak te huisvesten om dit succesvol te maken. 

Dus wij gaan enthousiast door en wachten niet af....

We organiseerde een ontmoetingsdag op de nationale burendag in september, waarbij we alle educatiepartners in Herpen uitnodigde om zichzelf te presenteren aan kinderen en ouders. Doel: herontdekken wat er in Herpen aan keuze is als het gaat om educatie aan kinderen. Het bleek een zeer geslaagde dag, waardoor de organisaties en verenigingen zich uitspraken om de onderlinge samenwerking te intensiveren voor en met kinderen.

Vanuit burendag gaven we de samenwerking een naam: geen eiland maar WIJ-land. 

Dus wij gaan enthousiast door en wachten niet af....

Team 't Schrijverke, Op de boerderij en de Schaepskooi namen het voortouw en organiseerde verschillende WIJ-land avonden voor educatief partners. Zij schreven gezamenlijk een visie/missie stuk ter verantwoording aan de gemeente Oss.

Team 't Schrijverke onderzocht ondertussen wat de schoolpopulatie en het dorp nodig denken te hebben om toekomstgericht onderwijs in te richten. Ouders, kinderen en leerkrachten spraken zich uit tijdens droomsessie avonden en er ontstond een nieuwe visie en missie voor de school.  Onderzoekend en ontwerpend leren bleekt goed te passen in het toekomstbeeld van de ouders, kinderen en leerkrachten in een natuurrijke, groene, leerzame en uitdagende omgeving in het prachtig gelegen Herpen. Als team starten wij met de methode; Blink geïntegreerd waarbij wij het onderzoekend en ontwerpend leren kunnen toepassen. We leren kinderen te onderzoeken, te ontdekken en te ontwerpen.

Maar ja, krijgen we nu een nieuwe school? of wordt het gebouw gerenoveerd? Onderzoek wees uit dat nieuwbouw de enige optie is voor 't Schrijverke. 
   Dus wij gaan enthousiast door en wachten niet af....

We gingen, samen met de gemeente Oss, op zoek naar een locatie voor de nieuwbouw van 't Schrijverke die geschikt is voor de hernieuwde visie. We zochten tussen de A50 en de geitenboeren naar een mogelijkheid. De school moet, volgens de richtlijnen van de GGD, minimaal 300 meter van de A50 afliggen i.v.m. fijnstof en minimaal 800 meter van de grootste geitenboer. Daar lag een heuse uitdaging. 

Er kwamen veel locaties over tafel maar eentje stond met stip op één; een weiland naast voetbalclub Herpinia. Een weiland waar wij, geheel volgens visie een WIJ-land konden bouwen met een toekomstgerichte visie. Helaas weten we inmiddels allemaal dat niet helemaal gelukt is. Iets met gas. 

De huidige locatie van de school bleef over als enige mogelijkheid voor de nieuwe school. Een WIJ-land in een woonwijk!  Even schakelen en zoeken naar mogelijkheden om de goed ontworpen visie door te zetten met de (beperkte) mogelijkheden van de huidige locatie, dat was de volgende uitdaging. 
Dat is waar onderwijs goed in is, schakelen en aanpassen aan de huidige situatie.
Het weiland werd een educatiepark waarin de school zijn omgeving onderzoekend en ontwerpend kan gaan inrichten. Het dorp kan gebruik maken van het park, waarbij ontmoeten en leefbaarheid een centrale rol kunnen spelen. Dat is de toekomst voor 't Schrijverke. 

Dus wij gaan enthousiast door en wachten niet af....

Op 19 november aanstaande organiseren wij, samen met de dorpsraad, een avond voor mensen die met kinderen te maken hebben. Auteur; Hans Kaldenbach schrijft een aantal boeken over korte lontjes, omgaan met hangjeugd en pubers. Hij zal in het slotje een interactieve avond verzorgen met het thema;omgaan met jongeren. 


Waar wachten we dan nog op? 

Wij wachten niet, wij gaan ondertussen gestaag verder met het ontwerpen van toekomst gericht onderwijs voor Herpen.


Met vriendelijke groet,

Patricia Martinus
Directeur Basisschool 't Schrijverke Herpen








Geen opmerkingen:

Een reactie posten